logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Det sker i Museum Sønderjylland
 
Pressemeddelelser


Tidligere PRESSEmeddelelser:Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 

 

 
 
 
 
 

      pressemeddelelser      

Bookmark and Share

Det sker

rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev
Bymuseet i Haderslev
Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Mølle
Ehlers Lertøjssamling
Historiecenter Dybbøl Banke
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet
Brundlund Slot

Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Skærbæk
Slesvigske Vognsamling
Sønderborg Slot

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Augsut måned 2016

 


25. august 2016

Tur til monumenter fra middelalderen

Af museumsinspektør Merete Boel Essenbæk,

Arkæologi Haderslev


Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev inviterer på kulturtur til egnen omkring Ødis i Kolding Kommune torsdag den 1. september 2016 - kl. 18.30. Så har du sans for kultur og natur og gerne vil vide mere om de mange kulturminder omkring dig, så er det bare at møde op og følge i hælene på overinspektør og middel­alderarkæolog Lennart S. Madsen, der er guide til voldsteder, kirker, ruiner og fordums steder.

Voldgrav ved Fovsletgård

Voldgrav ved Fovsletgård,

Foto: Tenna R. Kristensen, Museum Sønderjylland.

Kulturturen begynder ved Ødis Kirke, der er opført i midten af 1800-tallet, efter at man havde revet den middelalderlige kirke ned. I kirken findes endnu Christoffer Johansen Lindenovs fornemme gravsten fra 1585. Han repræsenterede en slægt, der havde stor betydning for egnen igennem et par århundreder. Lindenov var bl.a. embedsmand på Koldinghus nogle år i 1540'erne, han var gift tre gange og var kendt og brugt af kongefamilien. Han ledsagede bl.a. Fredrik den 2. og familie på flere rejser til de tyske fyrstedømmer.

I slægten Lindenovs fodspor

Fra Ødis Kirke går turen til det første af netop slægten Lindenovs herregårde, Fovsletgård. Den lå på et endnu delvist bevaret stort voldsted, og blev i 1584 solgt til Frederik 2. Efter Fovslet køres til den beskedne, men dog på flere måder bemærkelsesværdige Hjarup Kirke, bl.a. er den bygget i rå granitsten. 

Voldstedet ved Vamdrupgård

Voldstedet ved Vamdrupgård.

Foto: Tenna R. Kristensen, Museum Sønderjylland.

Efter besigtigelse af kirken og den fornemme præstegård fra omkring 1700, køres der videre til Vamdrupgård, hvis store, velbevarede voldsted ligger omkranset af vandfyldte voldgrave. Også denne herregård har i lang tid tilhørt slægten Lindenov, men den mest kendte adelige ejer er dog slægten Rantzau. Peter Rantzau mageskiftede i 1579 Vamdrupgård til Frederik 2. mod at få herregården Trøjborg nord for Tønder. Mageskifte betyder, at man bytter hele eller del af fastejendom evt. mod betaling pga. værdiforskel i ejendommene.  Efter reformationen i 1536, hvor kongen overtog store dele af kirkens ejendomme, var der store mageskifter. For at få det tidligere kirkegods samlet i samlede geografiske enheder var især Fredrik den 2. ret ivrig med at indgå mageskifteaftaler med adelen.

Hvis tiden og vejret tillader besøges Vamdrup Kirke, med de usædvanligt høje mure, kort på vej mod det sidste monument, voldstedet til slægten Lindenovs store herregård, Drenderupgård, hvor Christoffer Johansen Lindenov døde i 1585. 

Voldstedet Drenderup

Voldstedet ved Drenderup.

Foto: Tenna R. Kristensen, Museum Sønderjylland.

Ud på tur

Turen til kulturminder omkring Ødis begynder kl. 18.30 fra Ødis Kirke og slutter omkring 21.00 ved Drenderupgård på vej til Ødis-Bramdrup og ledes af overinspektør Lennart S. Madsen fra Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev.

Turen er arrangeret i samarbejde med Museet på Koldinghus og er en del af Trekantområdets festuge.

Det er naturligvis gratis at deltage, men man skal selv lægge bil til.

 


22. august 2016

Smag på middelalderen - for hele familien

Af museumsinspektør Merete Boel Essenbæk,

Arkæologi Haderslev

I Arkæologi Haderslevs lille bulhus er der blus på ildstedet lørdag den 3. september 2016 mellem kl. 13.00 og 18.00. Der skal nemlig laves middelaldermad for hele familien. Det er Museum Sønderjyllands børne- og familieklub HiKuNa, der inviterer til denne dag i køkkenet.

Middelalderkøkken i røg og damp

Ved bålet i middelalderkøkkenet.

Foto: Merete Essenbæk.

Museets lille bulhus er ikke en kongelig bolig, men lørdag den 3. september er der bogstavelig talt andre boller på suppen, og maden er både en simpel bondetøs og en prinsesse værdig. Fra bulhusets køkken skal der steges og koges mad fra det finere renæssancekøkken men også brød, grød og oste, som stod på bondens menukort vil blive en del af måltidet, som dagen afsluttes af med.

Madmor har fyldt kurven med årstidens grøntsager og frugter; hvidkål, grønkål, æbler og nødder. Ud af de herligheder vil der blive bagt pandekager med fyld og snittet kål til sunde salater.  Der vil være mad for bonden og fine retter for herremanden - og hans frue.

Et veldækket middelalderbord

Et veldækket middelalderbord.

Foto: Merete Essenbæk.

Den første kogebog

For at finde ud af, hvad der stod på middagsbordet for over 500 år siden kan man se på malerier, læse og gennemgå datidens regnskaber og inventarlister fra de kongelige og mere herskabelige residenser.

En anden kilde, som også kan give et kig ind i bondens spisestue, er de arkæologiske udgravninger. Ved udgravninger bliver der, hvis man er heldig, fundet husgeråd, potteskår, der kan fortælle om tilberedningen af maden. Makrofossiler dvs. korn og frø, kan fortælle om, hvilke grøntsager, frugter osv., der er blevet spist og dyrket, og endelig kan bortkastede dyreknogler giver os et indblik i hvilke slags kød, der blev sat på bordet.

Men opskrifterne mangler. Der eksisterer faktisk kun en kogebog fra datiden. Bogen er skrevet af den tyske lægefrue Anna Wecker og udgivet første gang i 1597. Den indeholder 400 opskrifter og udkom i sin fulde form på dansk i 1648.

Dagens menu

Maden som tilberedes og serveres i museets bulhus er med udgangspunkt i Anna Weckers kogebog. Det er det åbne ildsteds mad, dvs. det er pande- og grydemad. Der bliver som i 1100-tallet stegt og kogt og brugt godt med de nye eksotiske og oversøiske krydderier, krydderurter og planter; f.eks. kanel, safran, ingefær, mandler, koriander og korender.

 

I middelalderkøkkenet

Er man interesseret i

at deltage til en dag i middelalderkøkkenet, skal man tilmelde sig senest:

Onsdag den 31. august 2016

til:

Museumsformidler

Merete Essenbæk på

Telefon: 74 52 75 66 eller

E-mail: mees@museum-sonderjylland.dk

Det koster:

75 kr. pr. person

I middelalderkøkkenet ved

gryderne.

Foto: Merete Essenbæk.

Selv om huset er lille, og der er bål, kan det godt være koldt, så husk lunt og praktisk tøj - for det kommer til at lugte dejligt af brænderøg!

 


18. august 2016

Det store sønderjyske familiealbum

Af museumsinspektør Kim Furdal

ISL-Lokalhistorie

Sønderjyder på Vestfronten under Første Verdenskrig, den nye grænseovergang ved Kruså i 1920, tobakskø i Aabenraa under Besættelsen, luftskib over Chr. X’s bro i Sønderborg, den tyske skole i Vilsbæk i 1930’erne og udsigten over tømmerpladsen i Vojens omkring 1910.

Grænseovergang ved Kruså

Grænseovergangen ved Kruså umiddelbart efter Genforeningen i 1920.

Foto: Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie. 

Det er blot nogle af de mere end 50.000 billeder, som Museum Sønderjylland har gjort tilgængelige for interesserede på Sønderjyske billeder. Samlingerne på internettet tegner dermed et fotografisk portræt af Sønderjylland fra de ældste billeder i midten af 1800-tallet og frem til de nyeste digitale billeder i dag.

Luftskib over Christian X bro

Luftskib over Christian X’s bro i Sønderborg.

Foto: Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie.

I disse dage kan museet fejre, at man nu har rundet det magiske tal på 50.000 billeder på museets billeddatabase "Sønderjyske billeder". Dette har ikke været uden støtte fra anden side. Undervejs har arbejdet med offentliggørelsen af billedsamlingerne modtaget en generøs støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Tømmerplads i Vojens

Udsigten over tømmerpladsen i Vojens fotograferet af fotograf Peter Fangel ca. 1910.

Foto: Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie.

De 50.000 billeder er dog kun en mindre del af museets fotografiske samlinger på godt 1,5 millioner billeder og knap 200 film. Museet fortsætter derfor arbejdet. I foråret blev det tyske mindretals billedsamling på ca. 1.500 billeder fra 1930’erne lagt ud på nettet og i øjeblikket er Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie i gang med at gøre topografiske billeder fra de sønderjyske sogne på landet tilgængelige. Her er man foreløbig nået til Kliplev sogn.

Elever i den tyske skole i Vilsbæk

Elever i den tyske skole i Vilsbæk, fotograferet en gang i 1930’erne.

Foto: Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie. 

Det er endvidere museets håb, at der kan tilvejebringes en finansiering, så sønderjyderne og andre kan få glæde af den meget store samling af billeder fra Aabenraa købstad.

Tobakskø i Aabenraa under besættelsen

Tobakskø i Aabenraa under Besættelsen.

Foto: Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie.

 

Faktisk er der ca. 125.000 billeder på museets database, men som følge af ophavsretsloven og persondataloven, er det altså kun knap halvdelen, som er tilgængelige for offentligheden.

Sønderjyske billeder kan findes på Museum Sønderjyllands hjemmeside:

www.museum-sonderjylland.dk

 

Fire soldater i en skyttegrav

ved Carvin på Vestfronten

under Første Verdenskrig.

Foto: Museum Sønderjylland,

ISL-Lokalhistorie. 

Sønderjyder på Vestfronten

God fornøjelse med familiealbummet.

Genforeningsfesten i Sønderborg

Genforeningensfesten i Sønderborg 11. juli 1920, hvor Christian X modtages af borgerne.

Foto: Thorvald Larsen. Museum Sønderjylland, ISL-Lokalhistorie.

 


15. august 2016

"Smag på krigen"

Af museumsinspektør Merete Boel Essenbæk,

Arkæologi Haderslev

Uden mad og drikke dur helten ikke. Det gælder både i krigs- og fredstid. Den 30. august 2016 - kl. 18.00 gør Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev noget ved sagen og indbyder til foredrag om 1864-krigen med efterfølgende bespisning fra suppekøkkenets dampende gryder. Foredraget om den 2. Slesvigske Krig i 1864 med særlig fokus på pressens arbejde dengang holdes af museumsinspektør Axel Johnsen og maden i form af grøntærter med flæsk og hjemmebagt rugbrød leveres af VUC Kulturcafes kok Birger Iversen.

 

 

 

Desværre aflyst pga.

for få tilmeldinger.

Beklager!

Smag på krigen - aflyst

 

Foredrag med mad

Mad under 1864-krigen har sikkert ikke altid set så lækker ud som her. Men grønærter med flæsk, rugbrød, øl og en snaps var hverdagsmad i 1800-tallet, så måske har det stået på krigsmenuen en gang imellem!

Foto: Merete Essenbæk.

Konflikten og krigen mellem Preussen og Danmark i 1864 var ikke kun en begivenhed i de to respektive lande. Begivenhederne var godt stof i Berlin, London, Paris og Rom.  Store internationale blade og aviser sendte deres krigskorrespondenter til Slesvig for at dække krigens grusomheder. Beretningerne fra krigsskuepladsen skete gennem øjenvidneskildringer og tegninger.

Blik for pressens arbejde

Foredraget giver et spændende indblik i, hvordan krigskorrespondenterne arbejdede i en tid, hvor den teknologiske udvikling gik lige så stærkt som i dag! Fotografiet var kommet frem, og læserne forventede derfor at se billeder af højeste kvalitet. Og telegrafen havde gjort det muligt at få nyheden om et tabt eller vundet slag sendt over store afstande på få timer.

Men billederne kunne man ikke telegrafere. De måtte fortsat tegnes i hånden, sendes med post og ridses i træ, så de kunne trykkes i bladene. Det tog godt 12 dage, fra et slag i 1864-krigen havde fundet sted, til borgerne i Paris kunne få deres Breaking News.

Axel Johnsen fortæller om teknikken og om nogle af de mange fantasifulde kneb, som korrespondenterne brugte for at komme først med billederne fra slagmarken.

I Dybbøl skanser

De preussiske kanoner skyder fra Gåsbjerg på Broagerland.

Til højre i billedet ses "The gentlemen of the press", der med pen og papir følger begivenhederne på behagelig afstand.

Fra det britiske magasin The Illustrated London News. 

Detalje for krigen

Udstillingen er fremstillet af museumsinspektør Axel Johnsen og venligst udlånt af Sønderborg Slot, hvor den blev vist i efteråret 2015. Sammen med det store udvalg af tegninger vises på udstillingen våben, primært sabler fra perioden. Alle de flotte og særdeles detaljerede tegninger er suppleret med gruopvækkende førstehåndberetninger fra begge sider af fronten og krigens gang er forklaret fra første skud i april 1864 til den endelige fredsslutning i juli-august 1864.

Udstillingen er på både dansk og tysk og kan ses frem til og med søndag den 23. oktober 2016.

Arrangementet "Smag for krig" er en del af Trekantsområdets festuge, og der kan købes billetter til arrangementet på Arkæologi Haderslev eller eller på www.vistitsonderjylland.dk under oplevelser.

 


 pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·