logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Det sker i Museum Sønderjylland
 
Pressemeddelelser


Tidligere PRESSEmeddelelser:Oktober kvartal 2008

Tidligere udsendte museet med jævne mellemrum nyhedsbreve.

De sidste udgaver af nyhedsbrevene kan se her:

Nyhedsbrev nr. 7 - 2008

20. november 2008

Nyhedsbrev nr. 6 - 2008

8. oktober 2008

Nyhedsbrev nr. 5 - 2008

28. august 2008

Nyhedsbrev nr. 4 - 2008

1. juli 2008

 

 

 
 
 
 
 

      pressemeddelelser      

Bookmark and Share

Det sker

rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev
Bymuseet i Haderslev
Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Mølle
Ehlers Lertøjssamling
Historiecenter Dybbøl Banke
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet
Brundlund Slot

Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Skærbæk
Slesvigske Vognsamling
Sønderborg Slot

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

oktober måned 2015

 


5. oktober 2015

Med nål og tråd i ferien

Af museumsinspektør Merete Boel Essenbæk

Arkæologi Haderslev

I skolernes efterårsferie er der broderi og korssting på tapetet hos Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev. Anledningen er, at museet frem til 25. oktober 2015 viser udstillingen "Broderede Mesterværker", hvor i der vises mere end 140 forskellige korsstingsskilderier. Fra tirsdag - fredag, hver dag kl. 10.00 - 16.00 i ferien kan børn - og voksne - lade sig inspirere af skilderierne på væggen og broderer deres egne motiver på et stykke stramaj med uldgarn, som bagefter f.eks. kan blive til et smuk og unik etui til mobilen. Ud over syning er der små konkurrencer om korssting og fortællinger i udstillingen.

Salmebog og lys

En af kategorierne på udstillingen er "Andagtsbilleder". Korsstingmotiver med kristne symboler; biblen, rosen, korset osv. Et korsstingsstingbroderi, som indtil for få år siden i visse kredse blev givet i konfirmationsgave!

De mere end 140 skilderier, som er hængt op i Arkæologi Haderslevs 300 m2 store særudstillingslokale, kan, som al anden kunst, diskuteres. Den form for småborgerlig, folkelige  og sentimental kopikunst er elsket af få og elsket at hade af mange.

Men det er ikke udstillingens ærinde at dømme eller vurdere hverken kvaliteten eller originaliteten i værkerne. I udstillingen fokuseres der på fortællingen, på værkernes kulturhistorie, brugen af dem og materialerne. Udstillingens værker er derfor inddelt i kategorier som f.eks. naturbilleder, nyere tid dvs. billeder med forlæg i 1960'er motiver, stilleben, som har rod i 1600-tallets malergenre og motiver baseret på mesterværker f.eks. skilderier syet efter Anna Anchers "Pige i Køkkenet" fra 1884 eller og Julius Exners "Sommer på Amager" fra 1860.

Det er de mange motiver af dyr, landskaber, stuer, bygninger osv. som man skal lade sig inspirer af til sit broderi. Er det ikke nok kan man også tegne sit helt eget motiv eller tage et billede og på computer få lavet sit mønster, som man bagefter skal sy efter.

Rejsen til Amerika

Flugten til Amerika i korsstingbroderi.

Eventyret i broderiet

Når man bliver lidt træt af at sy og tælle krydser, kan man høre små eventyr i udstillingen. Mange af skilderierne er spækket med små detaljer og er næsten som små broderede eventyr eller fortællinger. Et meget yndet, ja næsten berømt, motiv at brodere i korssting er netop fra en fortælling. Det er "Flugten til Amerika". Fortællingen om de to små drenge Emil og Peter , der vil til Amerika er fra 1835 og skrevet af Christian Winther. Korsstingbroderiet, der er blevet broderet i tusindvis af eksemplarer er med forlæg i fortællingens eneste illustration. Det forstiller de to brødre lige i det øjeblik, hvor deres moder åbner vinduet og råber, at der er middag. Ønsket om at drage til Amerika forsvinder, som dug for solen og trøsten mod udlængsel finder de to små nok så poetisk på bunden af sagosuppen.

Den historie og mange andre kan man høre tirsdag og onsdag i ferien.

Udstilling søger nyt hjem!

Hans Bang, der sammen med etnolog Kirsten Rykind-Eriksen har stået for indsamlingen af skilderierne og opsætningen af udstillingen, holder omvisning i udstillingen "Broderede mesterværker" den allersidste dag den står i Haderslev. Det sker den 25. oktober 2015 - kl. 14.00.

Omvisningen er selvfølgelig gratis for alle som har betalt entré til museet.

Herefter pakkes udstillingen sammen, og de indlånte værker returneres til de mange private, hvis ikke udstillingen kommer videre til et andet museum, bibliotek eller et andet offentlig sted. I øjeblikket arbejder Hans Bang ihærdigt på at få udstillingen videre til andre dele af landet, så andre end sønderjyderne kan få indblik i et stykke overset kulturhistorie, som vi ikke samler på, aldrig for alvor værdi-  eller værdsætter og ofte ikke kender hverken kultur eller kunsthistorien bag.

To katte

Et andet yndet motiv i korssting -  to små søde katte.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·