Til bygherren

· Fredede fortidsminder
· Artikler om arkæologi & historie

Bøger

Bøger og links om flint og flinteredskaber

Har man en stor eller mindre interesse i genstande af flint og sten fra oldtiden, som man ser på museer, finder på loppemarkeder, finder i en plovfuge på en mark en efterårsdag kan man finde flere oplysninger om oldsagerne, flinthugning og stenalderen i nedenfor nævnte bøger og på vedhæftede hjemmesider.

Bøger

Politikkens Håndbøger: Jeg ser på oldsager af Mogens Rud udkommet i flere oplag 1966-1979. findes i stort tal hos antikvarboghandelen og loppemarkeder 100-300 kr.

Flint fra Danmarks oldtid af Peter Vang Petersen. 3 oplag, 2008 kan købes fra ny 269 kr. bl.a. i Museumsbutikken på Nationalmuseet

Danske oldsager bind I & II. 1948-1953.  Der er 4 bind : 1. »Ældre Stenalder« ved Th. Mathiassen. 2. »Yngre Stenalder« ved P.V. Glob. 3. »Ældre Bronzealder« og 4. »Yngre Bronzealder« ved H.C. Broholm. Bindene kan findes med lidt tålmodighed i Antikvarboghandelen enkeltvis eller samlet koster 1000-1500 kr.

Ordning af Danmarks Oldsager af Sophus Müller, 1897. En kostbar sjælden gammel bog, der hvis den kan findes i antikvarboghandelen er ganske kostbar 3000-5000 kr.

Afbildninger af Danske Oldsager og Mindesmærker af A .P. Madsen, 1872.

Studier over  DEN JYSKE ENKELTGRAVSKULTUR af P.V. Glob, særudgave 1945. Noget om typer og inddeling af Stridsøkser.

Die flintdolche Dänemarks. Studien über Chronologie und Kulturbeziehungen des südskandinavischen Spätneolithikum af E. Lomborg, 1973.  Noget om dolke typeindeling og baggrundsstof. På tysk.

Daggers Knowledge & Power”. The Social Aspects of Flint-Dagger Technology in Scandinavia 2350-1500 cal. BC af Jan Apel, 2001. Ny anbefalelsesværdig bog.

Aarbøger for nordisk Oldkyndighed og Historie udgivet af af Det kgl. Nordiske Oldskriftselskab. Her i kan man finde mange små artikler og sammenfattende artikler om specialemner. Disse årbøger kan ofte findes antikvarisk til 25-50 kr. pr stk.

Fund og fortidsminder, er kulturarvsstyrelsens database, hvor man kan søge på fund såvel geografisk som på tekst.

Museernes samlinger, er også kulturarvsstyrelsens database. Der er ikke så mange billeder endnu, men databasen udbygges meget i disse år. (Horsens Museum og Mosegaard Museum har en del billeder)

Sverige: Historiska museets samlingar. Her er rigtig gode billeder i databasen over fund og stenalderredskaber. Man søger ved at anvende ord som flinta, yxa, kniv etc.
Et eksempel!

England: British Museum har også en del oldsager fra Danmark. Man kan gratis få tilsendt bedre digitale billeder pr. mail, hvis man registrerer sig.
Et eksempel!