logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Arkæologi Haderslev
Til bygherren
Viden om
ARKÆOLOGI & HISTORIE
Besøg museet
Kontakt
Det sker
Faste udstillinger
Særudstillinger
Undervisning
Museumsbutikken
Links
 

 

      viden om arkæologi & historie      

Bookmark and Share


Renæssancemad

Underholdende, kulturhistorisk kogebog, der tager udgangspunkt i en bryllupsfest Christian 4. holdt for sin søn i 1634. Øjenvidneberetninger, råvarelister og opskrifter giver mulighed for at genskabe både den overvældende festmad og renæssancens hverdagsretter i det moderne køkken.

 

· Arkæologiske udgravninger
· Fund fra samlingerne
· Registrering af fortidsminder
· Fredede fortidsminder
· Artikler om arkæologi & historie



BONDEMAD OG KONGELIG FØDE

Lav selv historiske retter hjemme på komfuret


Det gamle ordsprog lyder: Uden mad og drikke dur helten ikke. Dette har til alle tider været sandt. Kunsten har så været at få maden og drikken til at smage så godt som muligt.

 

I middelalderen blev maden tilsat en mængde krydderurter, som munkene havde haft med syd fra.

I renæssancen kom de mange indførte krydderier til at sætte deres umiskendelige præg på maden. Retterne var både en bondeknøs og en konge værdig. 

                       Billede: Stilleben

For at finde ud af, hvad der stod på middagsbordet for over 500 år siden, kan man se på malerier, gennemgå datidens regnskaber, læse breve og se på inventarlister fra de kongelige og herskabelige husholdninger.

En anden kilde, som kan give et kik ind i fortidens spisestue, er de arkæologiske udgravninger. Husgeråd, potteskår og de såkaldte makrofossiler (korn og frø) kan oplyse hvilke grøntsager og frugter der blev spist og dyrket. Endelig kan fundne dyreknogler give os et billede af hvilket kød, der blev sat på bordet.

Men opskrifterne mangler. Der eksisterer faktisk kun en renæssancekogebog. Bogen er skrevet af den tyske lægefrue Anna Wecker og udgivet første gang i 1597. Den indeholder 400 opskrifter og udkom i sin fulde form på dansk i 1648.



pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·