logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Drøhses Hus
Besøg museet
Kontakt
Det sker
Faste udstillinger
Særudstillinger
Undervisning
Museumsbutik
Husets historie
Husets restaurering
Huset i dag
Kniplingshaven
Links
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

      Husets historie      


   

I 1672 lod amtsskriver Friedrich Jürgensen et hus opføre på adressen Süd-West-Quartier 4, i dag Storegade 14, midt på hovedgaden i Tønder.

Storegade, Tønder

Storegade, Tønder omkring århundredeskiftet.

Det barokke, fredede borgerhus er med sin fantastiske beliggenhed, centralt i den gamle bykerne, stadig en perle i Tønder.

Det er i dag et af byens bedst bevarede huse fra 1600-tallet. Huset er et gavlhus, en hustype, der var karakteristisk i bybilledet i 1600-tallet i Tønder. Dette skyldes, at man i datiden betalte ejendomsskat efter husets bredde. Man valgte derfor ofte at bygge smalle forhuse; men til gengæld var grundene meget langstrakte. De aflange grunde, "stavne", var typiske for den middelalderlige byplan i Tønder. Oprindeligt har der ofte været flere bygninger bagved forhusene. Disse bygninger kunne rumme bolig for familiens ansatte, stalde, lagerrum osv.

Fra en taksation i 1744 vides, at Storegade 14 dengang bestod af forhus, sidehus samt flere andre bygninger. Forhuset og sidehuset er bevaret. Huset kaldes i dag Drøhses hus efter boghandler F. W. E. Drøhse, som købte ejendommen i 1859.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·