logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Kulturhistorie Tønder
Besøg museet
Om museet
Kontakt
Det sker
Faste udstillinger
Særudstillinger
Kommende udstillinger
Undervisning
Museumsbutik
Venneforening
Links
 

 

      Om museet      


På sporet af Tønderhus
Tønder borg og slot
-historien
Kunstmuseet
Vandtårnet og Pumpehuset
 
 

VandtÅrnet og pumpehuset


                   Vandtårnet

VandtÅrnet

I tilknytning til Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder ligger Vandtårnet, der blev opført i 1902 under den daværende tyske administration af byen. Vandtårn og vandværk var i brug til 1980, hvor bedre pumpemetoder gjorde tårnet overflødigt - herefter stod det ubenyttet i 15 år.
I 1994 skænkede A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål midler til en renovering og ombygning af vandtårnet.

Arbejdet påbegyndtes i 1995 under ledelse af arkitekt M.A.A. Niels Frithiof Truelsen og resulterede i, at der blev etableret en gallerigang mellem museet og vandtårnet, således at tårnet nu er en del af museerne. Den 12. august 1995 blev det renoverede vandtårn indviet af Hendes Majestæt Dronning Ingrid.


                  Panoramadæk

Tårnet er indrettet med i alt 8 etager eller dæk. Der er elevator til 7. dæk, hvorfra man kan tage trappen op til øverste dæk - Panoramadækket - som er møbleret af møbelarkitekterne Hans J. Wegner og Marianne Wegner Sørensen med 25 af den berømte stol "Stolen" omkring et cirkelformet bord i kirsebærtræ. Herfra er der en storslået udsigt over Tøndermarsken og Tønder by.

Tårnets syv underliggende dæk rummer en permanent udstilling med nogle af de bedste af den verdensberømte møbelarkitekt fra Tønder Hans J. Wegners stole. Stolene er doneret til Vandtårnet af Hans J. Wegner og hustru.

Pumpehuset

Pumpehuset er det gamle Tønder Vandværks bygning øst for Slotsbanken og direkte forbundet med det øvrige museumskompleks.

                       Pumpehus

I Pumpehusets nordlige ende har arkitekt Niels Frithiof Truelsen skabt et nyt rum, der er Tønder Museums og Sønderjyllands Kunstmuseums fælles konference-, foredrags- og undervisningslokale samt koncertsal.

I Pumpehusets sydlige ende, i Fliserummet, hvor pumper tidligere hentede vand fra undergrunden til Vandtårnet, er i dag et udstillingsrum, som lejlighedsvist benyttes af Sønderjyllands Kunstmuseum til installationer.

På balkonen i Pumpehuset er indrettet et mindre lokale, som kan bruges til madpakkespisning af skoler og andre institutioner, der besøger Museerne i Tønder. Hvis man vil benytte lokalet, skal man forudbestille det på Museerne.

I tilknytning til Pumpehuset er der handicaptoilet.
pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·