Om museet
Kommende udstillinger
Museumsbutik

Guld i Tønder - Fingerring

Fingerring, opal, guld og sølv.

Gerhard Scheelke.

Guld i Tønder

30. maj 2015 - 24. april 2016

Lørdag den 30. maj 2015 åbnede særudstillingen

Guld i Tønder -

guldsmede i Tønder i

det 20. og 21. århundrede

på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder.

Udstillingen viser en lang række arbejder af de guldsmede, som i tiden fra omkring 1900 og op til i dag har været i Tønder. Nogle af guldsmedene har haft værksted i byen gennem generationer.

Det gælder Bödewadt-familien, der havde virksomhed i byen i 205 år.

Scheelke-familiens virke i Tønder gennem tre generationer, Willi, Gerhard og Claus Scheelke, er også bredt repræsenteret i udstillingen.

Blandt de tidlige mestre var også Ernst Fischer, der kom fra Tyskland og 1910 blev ansat på Bödewadts værksted.

På dette tidspunkt var filigran-smykker meget moderne, og netop disse smykker vises der mange af i udstillingen.

Andre guldsmede er også repræsenteret, bl.a. nogle af de lærlinge, som blev uddannet i byen op gennem midten af 1900-tallet. En af dem er den kendte maler Dyke Johannsen. Han blev uddannet hos Willi Scheelke, men forlod guldsmedefaget, så snart han var uddannet i 1955 for at blive maler i stedet for.

Guld i Tønder- Armbånd

Armbånd, kniplet, sølv og guld.

Hanne Behrens.

Foto: Ole Akhøj.

En anden guldsmed, der blev uddannet hos Scheelke i Tønder 1972, var Hanne Behrens, som i dag har sit værksted ved Nibe. Hun har udstillet i ind- og udland og også flere gange på museet i Tønder.

Karen Ihle og Jens Eliasen oprettede værksted i Tønder i 1979. Også deres guldsmedeværksted er repræsenteret med en lang række af de karakteristiske unika-arbejder, som de har udstillet mange steder.

Udstillingen består først og fremmest af smykker, og museet har været i kontakt med rigtig mange mennesker, som har stillet deres ting til rådighed for udstillingen.

Den indgår i den række af udstillinger om guldsmede, som man gennem de seneste 18 år med jævne mellemrum har vist på museet, både om Tønder-guldsmede og om guldsmede fra omegnen. Det er dog første gang, at der er tale om arbejder fra den nyeste tid.

Museet har haft stor hjælp af de lokale guldsmede og af slægtninge til tidligere mestre i byen i forbindelse med forberedelserne til udstillingen.

Det er en stor glæde at kunne præsentere de mange eksempler på gedigent håndværk fra Tønder gennem mere end 100 år, udtaler Elsemarie Dam-Jensen, der står bag udstillingen.

Det er spændende at se udviklingen i stil og materialer og samtidig kunne konstatere, at godt håndværk aldrig går af mode.

Guld i Tønder - Armring

Armring, oxyderet sølv.

Karen Ihle og Jens Eliasen.

Ved åbningen af udstillingen var der musikalske indslag ved elever fra talentlinjen på Tønder Kulturskole.

*****

I forbindelse med udstillingen er der produceret en film af Eva Dam-Hein optaget hos guldsmedeparret Karen Ihle og Jens Eliasen i Tønder.

Kan du ikke se filmen herover så prøv evt. Facebook HER ...

særudstillinger
rundt i Museum Sønderjylland