logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Kunstmuseet i Tønder
Besøg museet
Museets bygninger
Kontakt
Hans J. Wegner 100 år
Udstillinger
Det sker
Venneforening
Børn og unge
Butik
Links
 

 

      Hans j. wegner 100 år      


Biografi
Wegner tårnet
Udstillingen 2014
Arrangementskalender
Presse
Kontakt

 
 

Presse


12. marts 2014

Pressemeddelelse

(English and German version attached below as PDF-files)

Invitation

(Se nederst)

"Hans J. Wegner

Et nordisk designikon fra Tønder"

5. april 2014 - 2. januar 2015 på Kunstmuseet i Tønder

 

I 2014 ville den internationalt kendte danske møbeldesigner Hans J. Wegner være blevet 100 år.

Det vil Kunstmuseet i Tønder fejre med en stor udstilling og en tilhørende bog, der sætter fokus på han forhold til fødebyen Tønder og hans betydning for nordisk design.

 

Den eneste permanente Wegner-udstilling i Danmark, "Stolegaven af 1995", står i det gamle vandtårn i Tønder. Den blev i 1995 skænket af Hans og Inga Wegner og består af de 37 stole, som Wegner på sine ældre dage mente var hans bedste.

En af årsagerne til denne donation var, at han gerne ville give noget tilbage til den by, som havde fostret hans talent og givet ham hans snedkeruddannelse. På denne måde fik han bundet en sløjfe på sit liv.

Vandtårn   Armlæn   Hans J. Wegner

Hans J. Wegner blev født i Tønder i 1914. Den mere end 700 m2 store udstilling fortæller, med over 150 møbler, lamper, kunstværker, værktøj og andre effekter, om Wegners relation til byen både som ungt menneske, men også som ældre mand. Den fortæller historien om barndommen i faderens skomagerværksted, om ungdommens kunstneriske talent og skabertrang, der gav sig udslag i både tegning, maleri og træskærerarbejde og om hans uddannelse som snedker hos snedkermester Herman F. Stahlberg. Men den belyser også, hvorfor vandtårnet blev museum for Wegners bedste stoledesigns og ikke mindst, hvordan han er blevet en af Nordens største designere.

Kunstmuseet i Tønder er Danmarks prisbelønnede museum for nordisk kunst og design. Det er derfor museets opgave at belyse, hvor stor en rolle Wegner spillede i den nordiske designhistories guldalder 1950'erne og 1960'erne samt hvilken afgørende betydning han havde, og stadig har for begrebet, brand'et og kvalitetsstemplet 'Scandinavian design'.

    Påfuglestolen                 Den runde stol

En helt central del af Wegner ligger i hans forståelse af træ. I udførelsen af et møbel udviste han respekt for både maskinens og håndens arbejde, hvilket skinner igennem i den møbelarv, som Danmark i dag er så heldig at stå tilbage med. En arv, der bunder i dansk snedkerhåndværk og som har vakt og til stadighed vil vække beundring i udlandet. Arven fra Wegner har gjort, at danske og nordiske designere er kendte for at kunne noget særligt med træ. Og for Wegners vedkommende udviklede han sit nære forhold til træ i barndommens land i Tønder. Om betydningen af dette sagde han: "Men inderst inde tror jeg, at drengeårenes leg har været det vigtigste. Ved at lege med træ får man en glæde ved det, et sanseligt forhold til det."

I forlængelse af Wegner og den nordiske designtradition har kunstmuseet valgt at invitere 5 nulevende nordiske designere til at forholde sig til Wegner i helt nye designs og dermed belyse de arv, som han efterlod sig. De 5 designere er: David Ericsson fra Sverige, Caroline Olsson fra Norge, Harri Koskinen fra Finland, Dögg Gudmundsdottir fra Island og Søren Ulrik Petersen fra Danmark.

Udstillingen ledsages af en bog på 364 sider. Den indeholder artikler om opvæksten i Tønder af kulturhistoriker Elsemarie Dam-Jensen, om Wegners møbler i perioden 1938-1949 af kunst- og designhistoriker Kirsten Hegner, om Wegners betydning for skandinavisk design af kunst- og designhistoriker Anne Blond og om udlandets, især Englands, opfattelse af Wegner og nordisk design af fellow på Churchill College, Cambridge University, Barry Phipps.

Bogen indeholder desuden analyser af hver af de 37 stole i Stolegaven af 1995 til vandtårnet i Tønder. Den belyser 4 særlige aspekter af Wegner og den indeholder interviews med de 5 nordiske designere samt interviews med Marianne Wegner, Eva Wegner, snedkermester Ejnar Pedersen samt snedkersvend Henry Fisker, der alle har haft et nært og personligt forhold til stolemageren fra Tønder.

Tønder by vil i forbindelse med fejringen af Wegner sætte en mindeplade op ved hans barndomshjem, navngive en plads "Wegners plads" og i samarbejde med Kunstmuseet i Tønder arbejde for, at der i fremtiden vil komme en "Wegner Pris". 

"Hans J. Wegner. Et nordisk designikon fra Tønder" åbnes lørdag den. 5. april af H. K. H. Prins Joachim med direktør ved Designmuseet i Helsinki, Jukka Savolainen som hovedtaler.

Udstillingen er forlænget og slutter nu fredag den. 2. januar 2015.

Åbningsinvitation - forside

Åbningsinvitation - Bagside

Se mere på:

www.museum-sonderjylland.dk > Kunstmuseet i Tønder > Hans J. Wegner 100 år & www.designmuseum.dk

For mere information kontakt:

Museumsinspektør Anne Blond

Tlf.: 74 72 89 89 eller

E-mail: anbl@museum-sonderjylland.dk

Pressemeddelelse    /   Press Release    /    Pressemitteilung

 


21. november 2013

Efterlysning! - Wegner i Tønder

Af overinspektør Elsemarie Dam-Jensen

Kulturhistorie Tønder

I 2014 fejres 100-året for Hans J. Wegners fødsel

Wegner blev født i Smedegade i Tønder den 2. april 1914, og derfor forbereder Museum Sønderjylland Tønder i øjeblikket en stor udstilling om Wegner.

Udstillingen åbner til foråret 2014.

Den bliver bl.a. en præsentation af Wegners liv og værk, og i den forbindelse efterlyser museet genstande fra Wegners tid i Tønder. Han stod i lære hos snedkermester Stahlberg og arbejdede også der som svend midt i 1930'erne, inden han rejste til København.

Hans J. Wegner - Svendebrev

I sine unge år tegnede og malede Wegner også, og desuden var han en habil træskærer. Museet vil meget gerne i kontakt med folk, der har billeder, skulpturer eller møbler, der stammer fra Wegners hånd i denne periode. Der efterspørges ikke hans senere kendte designmøbler, men almindelige dagligstue- eller soveværelsesmøblementer med Wegners signatur, eller hvor ejerne ved, at møblerne er fremstillet af Wegner.

Museet håber, at mange kan hjælpe og gerne hurtigst muligt!

Henvendelse til:

Elsemarie Dam-Jensen

Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder

Kongevej 51

6270  Tønder

E- mail: toender@museum-sonderjylland.dk

eller

Tlf.: 74 72 89 89Officiel signaturmærke for fejringen af Hans J. Wegner i Tønder by og på Kunstmuseet i Tønder.

 

                       Hans J. Wegner

 

      Hans J. Wegner


 

Hent billeder (i printstørrelse 300 dpi)

© Fotograf Torben Eskerod

Wegner EJ100/AP46 - Ox-Chair
Wegner EJ100/AP46 - Ox-Chair

Wegner
Wegner EJ100/AP46 - Ox-Chair

 
Wegner Model 225 - Flaglinestolen
Wegner Model 225 - Flaglinestolen
Wegner
Wegner Model 225 - Flaglinestolen
Wegner Model 225 - Flaglinestolen
Wegner Model 225 - Flaglinestolen
Wegner Model 505 - KohornstolenWegner Model 505 - Kohornstolen
Wegner Model 505 - Kohornstolen
Wegner Model 505 - Kohornstolen
Wegner Model 505 - Kohornstolen
Wegner Model 505 - Kohornstolen
Wegner Model 505 - Kohornstolen
Wegner PP124 - Gyngestol
Wegner PP124 - Gyngestol
Wegner PP124 - Gyngestol
Wegner PP124 - Gyngestol
 
Wegner CH07 - Skalstol
Wegner CH07 - Skalstol
Wegner CH07 - Skalstol
Wegner CH07 - Skalstol
Wegner CH07 - Skalstol
Wegner CH07 - Skalstol
Wegner Model 550 - Påfuglestolen
Wegner Model 550 - Påfuglestolen
Wegner Model 550 - Påfuglestolen
Wegner Model 550 - Påfuglestolen
 
     
     
     
     

 

 pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·