logo


 
 afdelinger  ·  Det sker · Udstillinger  ·  Undervisning  ·  Kontakt  ·  Museumsbutik  ·  OM MUSEET · Oversigt
Sønderborg Slot
Besøg museet
Kontakt
Faste udstillinger
Særudstillinger
Det sker
Undervisning
Publikationer
Museumsbutikken
Venneforening
Udlejning af lokaler
Links
 
 
 

 

      Det sker      

Bookmark and Share

Det sker
rundt i Museum Sønderjylland

Arkæologi Haderslev

Bymuseet i Haderslev
Cathrinesminde Teglværk
Drøhses Hus
Dybbøl Banke
Dybbøl Mølle
Ehlers Lertøjssamling
Højer Mølle
ISL-Lokalhistorie
Jacob Michelsens Gård
Kulturhistorie Tønder
Kulturhistorie Aabenraa
Kunstmuseet Brundlund Slot
Kunstmuseet i Tønder
Naturhistorie og Palæontologi
Oldemorstoft
Skærbæk
Slesvigske Vognsamling
Sønderborg Slot
 
 

Rundvisninger i Påsken

Billede: Rundvisninger i Påsken

I forbindelse med påsken, er der arrangeret rundvisninger på Sønderborg Slot. Der betales normal entré til museet, men rundvisningerne er gratis!

Mandag den 10. april
Kl. 11.00: Slottets historie
Kl. 14.00: Fra de Slesvigske krige og frem til Genforeningen

Tirsdag den 11. april
Kl. 11.00: Slottets historie
Kl. 14.00: Fra de Slesvigske krige og frem til Genforeningen

Onsdag den 12. april
Kl. 11.00: Slottets historie
Kl. 14.00: Fra de Slesvigske krige og frem til Genforeningen

 


bogudgivelse

hertuggodser

– ny bog om Als og Sundeveds fortid som storgodser.
For tre hundrede år siden bestod Als og Sundeved af tre-fire storgodser, hver med et slot som centrum. Under slottene hørte en række store herregårde, som egnens bønder så igen hørte under. Det system blev med usædvanlig konsekvens rullet ud over hele egnen af Hertug Hans den Yngre sidst i 1500-tallet. Det bestod så et par hundrede år, til det lige så konsekvent blev afskaffet i 1700- og 1800-tallet.

Det har Carsten Porskrog Rasmussen, daglig leder af Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, nu skrevet en bog om. Han har kaldt bogen Hertuggodser. ”Jeg ved godt, at det ikke er et ord, man kan finde i ordbogen”, siger Carsten Porskrog Rasmussen, ”men jeg synes, at det er rammende. Det samler historien om de store godser, og de hertuger, der skabte og ejede dem.”
Læs pressemeddelelsen HER.

 


"Sønderborg Slot i 800 år"

Ny permanent udstilling

Slottet har oplevet krig og fred og rummet såvel hertuger og hoffolk som fanger og soldater. Den nye udstilling fortæller denne lange historie på mange måder. I en montre danner sabler og sværd en tidslinje over slottets krigshistorie, fra Christian 2.s tid til den sidste tyske soldat forlod slottet i 1945.

Slottes Historie - Udstilling 2

På en stor touchskærm kan man gå på virtuel opdagelse i slottet, som det var i 1600-tallet, og kigge ind i riddersal, stald, køkken, kanontårn og mange andre steder.

Der er også blevet plads til en række nye fortællinger, især fra slottets nyere historie. Der er genstande og billeder fra tiden som lazaret under De Slesvigske Krige, som preussisk kaserne og som interneringslejr efter Anden Verdenskrig. Man kan se en dåbskjole skænket af Dronning Dorothea, en meget sjælden lægeuniform fra 1864 og ølflasker, som håndværkerne glemte under sidste ombygning omkring 1970.

"Slottets egen historie er noget af det vigtigste, vi har at fortælle på Sønderborg Slot. Det har længe været et ønske at forny vores fortælling om stedets 800 år lange historie, og det er nu lykkedes med en flot og gennemført udstilling", siger overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen.

Slottes Historie - Udstilling

Den nye udstilling henvender sig både til børn og voksne, og arkitekturen indbyder til at gå på opdagelse i den.

"Arkitektur og digitale installationer er med til at forstærke oplevelsen af de historiske genstande. Det har derfor været en stor prioritet at skabe en varieret formidling" udtaler museumsinspektør Jakob Caspersen, som har været ansat et halvt år som projektleder for udstillingen. Han tilføjer: "Denne udstilling fremhæver vores allervigtigste genstand: Selve Sønderborg Slot".
pil op Museum Sønderjylland · Kontakt os ·